Bu yazimizda sizinle ESXI sunucularinin tek konsol uzerinden yonetimi ve HA, DRS, FT, VSAN etc.. gibi bir cok servisin yapilandirmasini saglayan Vcenter kurulumunu gorecegiz, yazilarim da genellikle fazla detaya girmeden devam ediyorum detay gerektiren ayarlari ayri yazilar halinde yazacagim ornegin ISCSI, FC, NFS protokollerinden Datastore tanimlama islemi VLAN yapilandirma islemleri gibi.
Peki neden Vcenter Applicance tercih etmeliyiz ? bunun cevabini ben kisisel tercihlerimi siralayarak verecegim bunlar:
1- isletim sistemi lisansi gerektirmiyor.
2- Windows isletim sisteminin etkilendigi virus bulasma durumlari olumsuz guncellemelerden etkilenme durumlari Linux uzerinde yok, yani daha stabil.
3- Config backup aliyor olabilmek olumsuz bir durumda hizlica yeni bir kurulum ile kaldiginiz yerden isinize devam edebilirsiniz.
4- Vcenter Cluster yapabiliyor olabilmek.
5- Update Manager’in kendi uzerinde geliyor olmasi, gerci windows uzerinde de var fakat ekstra kurulmasi gerekli.
Benim icin yukaridaki nedenler fazlasiyla yeterli.
Kisa bir not olarak buraya ekleyeyim resmi olarak Vmware Vcenter’i yonettigi sistemin uzerinde kosmasini onermiyor yani bu best practice bir kurulum sekli olmayacak ki hali hazirda bir sistemi migrate etmek istediginizde size hata verecektir, bunun icin stand alone bir esxi uzerine kurulum yapilmasi gereklidir .
Ben kuruluma baslamadan once DNS uzerinden vcenter’a ait A kaydini belirledigim ip icin actim ayni sekilde esxi sunucularim icinde gerekli islemleri tamamladim
Vcenter Appliance dosyasini indirdiginizde “vcsa-ui-installer” klasoru icerisinde > win32> installer dosyasini calistiriyoruz.
Bu adimda vcenter’i servis servis kurabilme imkani veriyor bize cook buyuk yapilarda bu kullanilabilir fakat bence 100 fiziksel sunucu olan bir yapiya kadar single Embeded Platform Services Controller tek bir sunucuda bulunabilir buna imkan taniyor zaten.
Kurulumu yapacaginiz sunucu ve erisim bilgilerini giriyoruz, Certificate Warning uyarisi cikacaktir buna Yes diyoruz.
Bu adimda belirlemis oldugunuz parola Vcenter’in kendi root parolasidir, bu Vcenter’in isletim sistemini yonetmek icin gerekli ESXI ve diger ozelliklerin yonetimi icin Vcenter’in kendi icerisinde gelen SSO yu ayarlayacagiz o parola ile yonetim yapacagiz.
Bu adimda ortaminiza en uygun kurulum olcegini seciyoruz, Vcenter’in Donanim yapilandirmasi buna gore degisiklik gosterecektir.
Hangi datastore uzerine kurulum yapilacaksa seciyoruz ben daha onceden tanimladigim NFS Datastore uzerine kurulum yapmayi tercih ediyorum.
Vcenter’in kurulumdan sonra alacagi ip adresi ve diger network ayarlarini yapiyoruz benim yapilandirmam asagidaki gibi
Son adimda Finish demeden once bize ufak bir ozet veriyor kuruluma basliyoruz.
Bu ekran sadece Sanal makinenin olusturulup calistigini gosteren bir ekran heycan yok kurulum daha bitmedi
Bu adimda ntp serverinizi belirtiyorsunuz ben Domain Controller’imi gosteriyorum ve SSH’i aciyorum
SSO ayarlari yeni baslyanlar icin biraz kafakaristirici olabilir (Active Directory ile oturum acma ile gerekli ayarlari daha sonra yapacagiz ) fakat burada kendinize ozel bir oturum acma servisi , bu bilgileri not edin login olmak icin gerekli olacak
Ozet
Bu ayarlarin degistirilemeyecegini ve emin olup olmadigimizi soruyor herseyden eminseniz OK diyoruz.
Evet Kurulum bitti.
Artik Vcenter’a login olup gerekli yapilandirmalari tamamlamamiz gerekiyor bu sayede yapimizi kurup yonetebiliriz.

Huseyin Kartal

Latest posts by Huseyin Kartal (see all)
- Find User SID - 01 Haziran 2021
- Oracle client Deployment & Upgrade - 12 Mart 2021
- Active Directory Dcdiag Service Test & Advertsing Test failure - 15 Ocak 2021