Microsoft Exchange 2010 SP1 kurulumu

exchange

Microsoft Exchange 2010 SP1 kurulumu ve gereksinimleri.

Microsoft Exchange 2010, Microsoft’un önde gelen kurumsal mesajlaşma çözümünün son sürümü olup, Microsoft’un birleşik iletişim konusundaki vizyonunun temelini oluşturur. Exchange 2010, zengin bir kullanıcı deneyimi sunmanın, tümleşik yapısı sayesinde kurum içi bilgilerinizin dışarıya sızmasına engel olmanın yanı sıra; kolay dağıtım, geniş güvenilirlik ve üstün performans yetenekleri ile ihtiyaçlarınız en iyi şekilde karşılamanıza yardımcı olur.

Exchange 2010 Sistem Gereksinimleri

Microsoft Exchange Server 2010 Enterprise Edition’u x64 platformlarda çalıştırmak için aşağıdakilere ihtiyacınız vardır:

PC― Intel 64 mimarisini (önceki adı Intel EM64T) destekleyen Intel işlemcili veya AMD64 platformunu destekleyen AMD işlemcili, x64 mimarisine dayanan bir bilgisayar

İşletim Sistemi―Microsoft Windows Server 2008 Standard x64 Edition veya Enterprise x64 Edition

Yönetim araçlarını yüklemek için işletim sistemi―Microsoft Windows Vista SP1 veya daha sonraki sürümlerinin veya Windows Server 2008’in 64-bit sürümleri. Not: Bu gereksinimler yalnızca yönetim araçlarının kurulumu içindir.

Exchange Server 2010’u çalıştırmak için diğer gereksinimler

Bellek― Her sunucu için minimum 4 gigabyte (GB) RAM ve her post kutusu için 5 megabyte (MB) RAM tavsiye edilir.

Disk alanı

Sürücüde en az 1.2 GB disk alanı kurulum için kullanılır.

Ayrıca kurmayı planladığınız her bir Unified Messaging (UM) dil paketi için 500 MB boş disk alanı bulunmalıdır.

Sistem sunucusunda 200 MB boş disk alanı bulunmalıdır.

Sürücü― yerel veya ağ ile erişilebilen DVD-ROM sürücü

Dosya formatı― NTFS dosya sistemleri olarak biçimlendirilmiş disk bölümleri

Monitör― Ekran çözünürlüğü 800×600 piksel veya daha üstü olmalıdır.

Exchange Server 2010 Uygulama Gereksinimleri

Bu gereksinimler halihazırda kurulu değilse Exchange Server 2010 kurulum işlemi uyarı verecek ve kurulumu yapabileceğiniz adreslerin bağlantılarını sunacaktır; gereksinimer halihazırda yüklenmemişse veya bir yerel ağda mevcut değilse, internet erişimi gerekir.

Microsoft .NET Framework 3.5

Windows PowerShell V2

Windows Remote Management

Gerçek gereksinimler sistem konfigürasyonuna ve kurulmuş olan belli özelliklere bağlı olarak değişir.

Exchange 2010 SP1 için Kurulum gereksinimleri.

Exchange 2010 SP1 için bazı security updatelerin yapılmış olması gerekiyor.

Bu updateler Windows6.1-KB977020-v2-x64, Windows6.1-KB979099-x64, Windows6.1-KB979744-x64, Windows6.1-KB982867-v2-x64, Windows6.1-KB983440-x64 updateleridir.

http://huseyinkartal.net/data/data/Exchange%20SP1%20Updates2010.rar adresinden indirebilirsiniz.

Bu güncellemeler kurulduktan sonra aşağıdaki işlemleri gerçekleştiriyoruz.

1. Microsoft Filter Pack x64 kuruyoruz.

2. Servislerden NetTcpPortSharing servisini otomatiğe çekiyoruz bu işlemi Power Shell üzerinden yapmak için “Set-Service NetTcpPortSharing -StartupType Automatic” komutunu girmemiz yeterli.

3. CAS,HUB,MX Rollerinin kurulumu için aşağıdaki komutu Power Shell de çalıştırıyoruz.

Windows PowerShell consolunda “ Import-Module ServerManager”  yazıyoruz

Add-WindowsFeature NET-Framework,RSAT-ADDS,Web-Server,Web-Basic-Auth,Web-Windows-Auth,Web-Metabase,Web-Net-Ext,Web-Lgcy-Mgmt-Console,WAS-Process-Model,RSAT-Web-Server,Web-ISAPI-Ext,Web-Digest-Auth,Web-Dyn-Compression,NET-HTTP-Activation,RPC-Over-HTTP-Proxy –Restart

NetTcpPortSharing servisini otomatiğe çektik.

 

image001

Gerekli bileşenlerin kurulumunu da gerçekleştirdik.

image003

image005

Şimdi Exchange Server 2010 SP1 Kurulumuna başlayalım.

Exchange Server toplamda beş rolden oluşmaktadır bu roller Mailbox Server Role, Client Access Server Role, Hub Transport Server Role, Edge Transport Server Role, Unfied Messaging Server Role dir.

Bu rollerin hangi görevleri üstlendiğini kısaca ele alalım.

Mailbox Server Role; Exchange server kullanıcılarının mailbox’larının tutulduğu roldür Exchange 2007 & 2010 ürünlerinde bu rol zorunludur.

Client Access Server Role ; Bu rol kullanıcılarımızın mailbox sunucusuna erişmesini sağlar kullanıcılarımız posta kutularını bu rol aracılığı ile açarlar.

Hub Transport Server Role ; Mesajlaşma bu rol üzerinden gerçekleşmektedir . Disclaimer,Transport rule,Antispam agent bu rol üzerinde konumlanırlar.

Edge Transport Server Role; Hub transport rolünün bütün işlevlerini yerine getirmektedir Hub rolünden farkı workgroup ortamında çalışarak iç taraftaki sunucuların güvenliğini bir adım daha öteye taşımaktır.

Unified Messaging Server Role ; Posta, fax ve telefon mesajları için tek bir posta alıcısı yapısı sağlar. Aynı zamanda telefon ile posta kutusunu veya GAL (Global Address List) erişimine destek verir.

Büyük yapılarda bu rollerin ayrı ayrı sunuculara dağıtılması Microsoft tarafından önerilir bu makalemizde tüm rolleri aynı sunucu üzerinde barındıracağız.

image007

Bu ekranda kurulumu hangi dilde yapılacağını sormaktadır biz DVD içerisindeki dil seçeneğine göre kurulum yapacağız.(Install only language from the DVD)

image009

image010

Sözleşmeyi kabul ediyoruz.

 

image011

Hata raporlarının microsoft’a gönderip göndermeyeceğimizi sorulmaktadır default seçenek no gelir yes deyip microsoft’a katkı yapabiliriz.

image012

Rol ayrıştırılmasını bu ekran üzerinden yapıyoruz biz tipik bir kurulum yapacağız tüm rollerin hepsi aynı sunucu üzerinde barınacağından .Typical seçip ileri diyoruz.

Custom kurulumu seçip ileri deseydik aşağıdaki ekran karşımıza çıkacaktı istediğimiz rolü seçip ileri diyecektik.

image013

image014

Active Directory Split Permission özelliği Active Directory ile Exchange yöneticilerini tamamen ayırmanızı sağlar. SP1 ile birlikte Active Directory’de kullanıcı veya grup oluşturma, kaldırma, Exchange attribute bulunmayan Active Directory objelerini yönetme yetkileri kaldırıldı.

image015

Organizasyonumuzda Outlook 2003 kullanan clientlarımız var ise onlar için ayrı bir public folder database’i oluşturulacaktır default olarak no gelmektedir ileti diyoruz.

image016

Dış dünyadan bize bağlanılacak adresi yazıp ileri diyoruz .

image017

Exchange server’ın hangi alanlarda kullanıldığını ve microsoft’un müşteri deneyimi geliştirme platformuna katılıp katılmayacağımızı sormaktadır . Opsiyoneldir Next diyoruz.

image018

Bu ekranda gereksinimler kontrol edilmekte ve bize 2 adet uyarı vermektedir.

Setup is going to prepare the organization for Exchange 2010 by using ‘Setup /PrepareAD’. No Exchange 2007 server roles have been detected in this topology. After this operation, you will not be able to install any Exchange 2003 or Exchange 2007 servers.

Bu uyarı ,Active directory şemasının Exchange 2010’a göre yapılandıracağını ve bu organizasyona daha sonra Exchange 2003 yada 2007 kurulamayacağını bildirmektedir.

Installing Exchange Server on a domain controller will elevate the privileges for Exchange Trusted Subsystem to domain administrators. Başka bir sunucuda kurulum yapıyor olsa idim bu hatayı almıyor olacaktım.

Yukarıdaki uyarıda ise Active directory üzerine kurulum yaptığımızdan adminstrator hesabının kullanıcı haklarının genişletileceğini bildirmektedir.

image019

image019

Kurulum başarı ile tamamlandı.

Umarım faydalı bir makale olmuştur.

The following two tabs change content below.
Hakkımda Daha Fazla Bilgi için http://www.huseyinkartal.net/hakkimda/ ziyaret ediniz iletişim için : huseyin.kartal@live.com adresini kullanabilirsiniz.

Latest posts by Huseyin KARTAL (see all)

Hakkımda Daha Fazla Bilgi için http://www.huseyinkartal.net/hakkimda/ ziyaret ediniz iletişim için : huseyin.kartal@live.com adresini kullanabilirsiniz.

1 thought on “Microsoft Exchange 2010 SP1 kurulumu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.