VMware 4.0 vCenter Server Kurulumu

VMware ESX üzerinde sanal sunucu oluşturma makalemizde sizlere sanallaştırma teknolojilerinden birisi olan VMware ESX (vSphere) üzerinde sanal bir sunucunun nasıl oluşturulacağını aktarmıştım. Bu makalemizde ise sizlere vSphere yönetimi için kullanacağımız vCenter Server kurulumunun nasıl yapılacağını ve genel özelliklerini aktaracağım.

VMware vCenter bir yönetim konsoludur ve vSphere yönetimini basit ve hızlı bir şekilde yapmamıza olanak sağlar. Dolayısı ile bu yönetim konsolu sayesinde ister 10 tane isterseniz 10000 tane sanal sunucunuz olsun hepsini verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.

Ayrıca VMware vCenter sayesinde sistem yöneticileri sanal platformdaki sunucuları hakkında detayalı raporlar ve konfigürasyon bilgileri elde edebilirler.

Görüldüğü gibi vCenter Server sayesinde vSphere platformunda bulunan sunucuların ve datacenterların yönetilmesi çok daha verimli bir şekilde ve tek bir noktadan gerçekleştirilebiliyor. Hadi artık vCenter Server’ımızı kuralım ve kullanmaya başlayalım.

İlk aşamada yine vSphere üzerinde barındırdığımız sunucumuza vCenter Server iso dosyasını bağlayalım.


Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi ISO dosyamızı bağlıyoruz.

VMware sitesinden indirilebilir.

ISO dosyası şekilde görüldüğü gibi çalıştı ve karşımıza yukarıdaki menü çıkıyor. Bu menüden biz hangi servisleri kurmak istiyorsak seçimimizi yapıyoruz. İlk aşamada vCenter Server ile devam ediyoruz. Kuruluma başlamadan önce bölgesel dil ayarlarınızın İngilizce olmasına dikkat ederseniz SQL Server bileşenlerinin kurulumu aşamasında sıkıntı yaşamamış olursunuz.

Kurulum şekilde de görüldüğü gibi başlıyor.

Sihirbaz gerekli olan bileşenleri yüklüyor.

Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve devam ediyoruz.

VMware vCenter Server lisans değerlerinin girilmesi gereken bölümler. Biz şuan için test işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz için 60 gün boyunca bu servisleri kullanabiliriz. License key bölümünü boş bırakarak devam ediyoruz.

Bir sonraki aşamada ise karşımıza SQL Server ile ilgili bileşenleri seçimi gelmektedir. Bu aşamada eğer hali hazırda çalışan bir SQL Servisi varsa onu kullanabiliriz. Eğer yoksa SQL Server 2005 Express instance kurulumunu şekilde de görüldüğü gibi yapabiliriz.

Bu aşamada vCenter Server Service’nin çalışmasını sağlayacak olan hesabı tanımlıyoruz. İster System Account kullanırız istersek de biz bir hesap tanımlayarak onu kullanırız.

VMware vCenter Server kurulumu için bir hedef dizin belirliyoruz ve devam ediyoruz.

Bu bölümde ise vCenter Server kurulumunun hangi modda yapılacağını belirliyoruz. Bu durumda bizim seçeneğimiz birinci seçenek olmalıdır. Çünkü bu bizim ilk vCenter Server’ımız ve bu seçenekle devam ediyoruz.

vCenter Server’ın kullanacağı portların konfigrüe edilmesi.

Kuruluma hazırız ve Install tıklayarak VMware vCenter Server kurulumunu başlatıyoruz.

Gerekli bileşenler şekilde görüldüğü gibi yükleniyor.

SQL Server ile ilgili bileşenlerin yüklenmesi.

Kurulum devam ediyor.

Evet görüldüğü gibi VMware vCenter Server kurulumu başarıyla tamamlandı.

Kurulumun ardından vCenter Server yeniden başlatıyoruz.

VMware vCenter Server kurulumu tamamlandıktan sonra şimdi sıra geldi artık vCenter Server’a bağlanıp üzerinde makalemizin başında da bahsettiğimiz gibi sanal sistemlerin yönetilmesine. Bu işleme başlayabilmemiz için yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi vSphere Client ile VMware vCenter Server’a bağlanıyoruz.

Evet bağlantı sonrasında karşımıza yukarıdaki yönetim konsolu gelmektedir. Görüldüğü gibi ilk aşamada vCenter Server bünyesinde hiçbir bileşen yoktur. Biz artık yavaş yavaş bu konsolu doldurmaya ve yapılandırmaya başlayacağız.

Evet bu makalemizde sizlere VMware vCenter Server kurulumunun nasıl yapılacağını ve genel bilgileri aktarmaya çalıştım.

Bir sonraki makalemde sizlere vCenter Server üzerinde yönetim işlemlerinin nasıl yapıldığını aktarmaya çalışacağım. Bu işlemlerin içinde Datacenter’ların, sanal sunucuların oluşturulması ve bu yapılarla ilgili işlemleri adım adım anlatmaya çalışacağım.

Kaynak; Çözümpark

The following two tabs change content below.
Hakkımda Daha Fazla Bilgi için http://www.huseyinkartal.net/hakkimda/ ziyaret ediniz iletişim için : huseyin.kartal@live.com adresini kullanabilirsiniz.

Latest posts by Huseyin KARTAL (see all)

Hakkımda Daha Fazla Bilgi için http://www.huseyinkartal.net/hakkimda/ ziyaret ediniz iletişim için : huseyin.kartal@live.com adresini kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.