Hp Blade GbE2c Switch Uplink Failure Detection Konfigurasyonu.

Bu konfigurasyon c-Class Blade’ler üzerinde bulunan GbE2c network switch’lerin birbirleri ile durum bilgilerini paylaşmasını sağlayan protokol’dür.

Peki bu protokol ne işe yarar bize avantajları nelerdir ? Yukarıda  dediğim gibi  temel olarak bu switchlerin durum bilgilerini birbirleri ile paylaşmasını sağlayan protokoldür bu protokol nerede işimize  yarayacak derseniz Blade’şasi üzerinde  bulunan her bir server’da  network kartları bulunmaktadır  basit olarak örnek verirsek  her sunucuda  2 network kartı olduğunu varsayalım Windows veya ESXI sunucumuz  üzerinde  NIC Teaming yaptık fakat switch’lerden birisi down olduğunda teaming çalışmıyor bütün iletişim kesiliyor.

Down olan Switch Up olan switch’e durum bilgisi gönderemediğinden Teaming kendisini normal olarak halen UP durumda  görüyor.

HP Blade tarafında UFD aktif olmaz ise portların Down olduğu görünmez arkada  çalışan serverlar NIC kartını online olarak göreceklerdir yani teaming’e down bilgisi gelmediğinden diğer network kartı üzerinden iletişimine geçmeyecektir ikinci switch’in olması hiç birşey değiştirmeyecektir maalesef sistem Down :(..

Blade tarafındaki network yapısını anlatmak için ufak bir diagram çizdim.

Bu diagramda sadece tek bir sunucu üzerinden örnek verdim bu Enclosure’ 16 adet Sunucu alabilmektedir 16 sunucu içinde aynı yapı geçerlidir.

Şöyleki bütün sunucuların 1 portları 1’nci yuvada duran Switchden gelir, 2 portlar ise 2’nci yuvada duran Switch’den gelir bu sayı Blade üzerindeki Network Switch adedine göre değişir  3 SW var ise Blade içerisindeki Mezaninne kartı destekliyorsa sunucularda 3 NIC kartı görünür 4 ise 4. Diagramda  kullandığım switchler temsilidir Blade üzerine switchler Yuvalarda gömülü olarak barınır.

Blade_c7000

Hp Blade GbE2e Switch’lerin port kullanımı hakkında  biraz  bilgi vermek isterim 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16 bu portlar her biri bir sunucuya atanmış durumdadır 1 nolu port Bay1’e ait 2 nolu port Bay2’ye (Bay; Sunucu veya Server).

İkinci Switch’de ise 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16 portları sunucuların ikinci portu olarak atanmışlardır bu yapılandırma 3 veya 4 switch’de olsa aynıdır.

17 ve 18 numaralı portlar Switch’lerin kendi aralarında  haberleştiği portlardır.

19’ nolu portlar Yönetim arayüzü için kullanılan portlardır.

20-21-22-23-24 numaralı portlar ise Uplink portlarıdır diğer Switch veya Omurgalar ile fiziksel iletişimi sağlayan portlar bunlardır.

Blade GbE2e Switch hakkında verdiğimiz  bu bilgilerden sonra Web browser üzerinde UFD Ayarlarının nasıl yapıldığına bakalım.

indir

indir (1)

indir (2)

Bu ekranda hangi Uplink Portlarını dinleyeceğini seçiyoruz.

indir (3)

Bu ekranda ise Blade üzerindeki hangi sunuculara Up/down bilgilerini göndereceğini seçiyoruz

indir (4)

Failure Detection’ı aktifleştiriyoruz.

indir (5)

Submit diyip ayarı switch’e gönderiyoruz.

indir (6)

indir (7)

Apply ile gönderilen ayarları uyguluyoruz.

indir (8)

Save ile bu ayarları kaydediyoruz şayet kayıt edilmez ise switch bir sonraki açılışta en son kaydedilen ayarlar ile başlar yaptığımız ayarlar silinmiş olur.

indir (9)

The following two tabs change content below.
Hakkımda Daha Fazla Bilgi için http://www.huseyinkartal.net/hakkimda/ ziyaret ediniz iletişim için : huseyin.kartal@live.com adresini kullanabilirsiniz.

Latest posts by Huseyin KARTAL (see all)

Topics HP

Hakkımda Daha Fazla Bilgi için http://www.huseyinkartal.net/hakkimda/ ziyaret ediniz iletişim için : huseyin.kartal@live.com adresini kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.