Exchange Server 2010’la gelen yenilikler
– Performans ve Database yenilikleri;
a. Exchange 2010, Exchange 2007’ye %70, exchange 2003’e %90 oranında iops performans artısı sunmaktadır.
b. Sata disk kullanımı gelmektedir.
c. Automatic page restore : otomatik sayfa kurtama özelliği için diskte küçük bozulmalar otomatik olarak tamir edilmektedir. Bu özellik DAG aktif olduğunda kullanılmaktadır. Bozulan kısım diğer sunucudaki kopyasından alınarak sorun giderilir.
d. Jbod desteği: RAID dışı (JBOD) depolama konfigürasyonlarının kullanılmasına olanak tanımakta; böylece maliyetten kayda değer düzeyde tasarruf elde edilmektedir.
e. Online mailbox taşımasına izin verir.
f. Exchange Server 2010 yapısında single instance storage (SIS) desteklenmemesidir. 10 kullanıcıya 1 mblik mesaj gönderildiğinde DB 10mb büyüyecektir. Eski sürümler DB’deki büyüme sadece 1mb olacaktı. Exchange 2010 mimarisinde ESE yüksek boyut Mailboxları sorunsuz yönetebildiği ve DAG’için pahalı disk sistemleri gerekmediği için bu bir sorun teşkil etmemektedir.
g. Exchange 2007 log shipping için SMB ve port 445 kullanıyorken, 2010’da TCP ve port 64327 kullanılmaktadır. Kullanılan port no değiştirilebilir.
– Gelişmiş yönetim yenilikleri;
a. RBAC(role-based account control) istenilen seviyede delegasyon yapılması artık daha kolay hale gelmiştir. 2003 ve 2007de sınırlı seviyelerde roller bulunmaktaydı.
b. MDG(Moderated distribution groups ) :Bir dağıtım grubuna gönderilen ileti akışını düzenlemek adına bir yetkili atanabiliyor. Dağıtım grubunda yer alan kişilere her kullanıcı e-posta gönderebilir; ancak gönderilen ileti tüm katılımcılara ulaşmadan önce bir yetkilinin (moderatör) incelemesinden ve onayından geçmelidir. Bu sayede uygunsuz ya da zaman harcayacak toplu e-posta gönderimlerinin, geniş gruplara iletilmesi önlenebiliyor.
c. ECP (Exchange control panel) : Kullanıcıya, genel görevlerini yardım masası desteğine başvurmaksızın sürdürebilme olanağı tanıyan Web tabanlı bir yönetim portalı yoluyla, yeni bireysel hizmet yetkinliklerine ulaşılabiliyor. Bu bireysel yardım kolaylığı hem kullanıcı tarafında daha yüksek verim elde etmeye yardımcı olurken hem de BT personelinin çok daha düşük destek giderleriyle çok daha fazlasını yapabilmesini sağlıyor.
d. Message Tracking: Son kullanıcı, Web tabanlı bir arabirim yoluyla gönderilen tüm iletiler için alındı bilgilerini takip edebilir. Bu sayede en sık karşılaşılan destek taleplerinden biri önemli düzeyde azalmış oluyor.
– Yüksek erişebilirlik yenilikleri;
a. İnternet Explorer, Safari ve Firefox ile owa erişimi.
b. Activesync ile activesync destekli tüm cihazlarda maillere erişim.
c. Free-busy bilgisinin kurum dışı ile paylaşılması(Exchange federation gerekli)
d. Sesli mesajların metine dönüştürülmesi
e. Outlook voice access sayesinde gelen kutusu, takvim ve kişilere telefonla erişim imkanı sunmaktadır.Sadece belli diller.
f. Sesli mesajların outlook ve owa üzerinden direkt olarak dinlenebilmesi.
g. Yeni owa ile diyalog görünümü (conversation view),tek sayfalı ileti görüntüleme,e-posta adresi önbelleği,filtreler,arama,durum bilgisi görüntüleme ve ayarlama, anlık ileti (ocs 2007 r2 gerekli) v.b. gibi yeni özellikleri beraberinde getirmiştir.
– Yüksek çalışabilirlik (High Avaibility) özellikleri
a. Mailbox tarafında, exchange 2007 de kullanılan CCR,SCR,LCR yapılarının kullanılmaması ve bulunan yerinde DAG (CCR+SCR) kullanılması.(DAG kullanılabilmesi için Windows 2008 Enterprise sürümüne ihtiyaç vardır.Cluster özellikleri sadece enterprise sürümlerinde desteklenmektedir). DAG’da 16 noda kadar çıkılabilir.
b. CAS tarafında ise Software yada Hardware load Balanace kullanılabilir. Önerilen hardware load balance kullanılmasıdır. Çünkü kullanılar exchange 2007’de direk olarak mailbox sunucusuna bağlıydılar.Exchange 2010’da kullanıcılar CAS’a bağlıdırlar. Muhtemel kesintilerin minimuma indirilmesi için LB kullanılmalıdır.
c. Hub Transport domain tarafında otomatik olarak load balance olmaktadır.
– Arşivleme
a. Exchange 2010 ile gelen en önemli ve yeniliklerden bir taneside hiç şüphesiz arşivleme özelliğidir. Mesaj sayısının ve boyutlarının her geçen gün artması neticesinde kullanıcıların mailboxlarını daha verimli kullanabilmesi için arşivlemeye gerek duymaktadırlar. 3.parti bir yazılıma gerek duymadan kullanıcılar mailleri otomatik veya elle arşivleyebilirler.
b. Aynı zamanda arşivdeki maillerine istekleri zamandan outlook yada owa üzerinden erişebilir ve arama yapabilirler.
– Yüksek kapasiteli Database ve Mailbox desteği
a. Exchange 2010 ile birlikte 2TB database ve 10GB’dan büyük mailbox desteği gelmiştir.(Outlook 2007 SP2 ve yukarısı)
– Gelişmiş mailbox özellikleri
– Exchange 2010 ile birlikte 2TB database ve 10GB’dan büyük mailbox desteği gelmiştir.(Outlook 2007 SP2 ve yukarısı)
a. Domain’de bulunan RMS yapısının Outlook ile desteklenerek gönderilecek mailler için kalıplar(template) ve yetkiledirme işlemlerini yapılmasına olanak sağlamasıdır.
b. Outlook’tan mail gönderilecek kişi yada dağıtım gruplarıyla ilgili olarak mail gönderilmeden önce bilgilendirme ekranlarının çıkması ve böylece daha sonra alınabilecek hata mesajlarının önüne geçilmesi.
c. Ocs 2007 R2 kullanılması durumunda outlook yada owa’dan office communicator olmaksızın iletişim sağlanması
d. Bırakılan sesli mesajların text’e çevrilmesi.Sadece belli dilleri desteklemektedir.Türkçe desteği yoktur.
e. Exchange 2010 client durum bilgilerinin diğer exchange organizasyonlarınca payşılmasına olanak vermesi (Exchange federation)
Kaynak Cozumpark.


Latest posts by Huseyin KARTAL (see all)
- The host record cannot be created Refused - 19 Haziran 2014
- Exchange 2010 Management Console Hatası - 13 Haziran 2014
- Exchange 2010 static port atama - 06 Haziran 2014