VMware vSphere Lisanslama İşlemleri

Biliyorsunuz ki hemen hemen her yazılımın bir bedeli vardır. Dolayısı ile VMware’in de bir bedeli var ve bu bedeli ödeyerek yazılımı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Biz de bu makalemizde VMware vSphere lisanslama işlemlerinin nasıl yapıldığına değineceğiz. VMware vSphere ile gelen yenilikler arasında Lisans Yönetimi de vardır. Biraz daha iyileştirilmiş ve basitleştirilmiş bir lisans yönetimi bize sunulmuştur.

Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki linkten soru ve cevapları okuyabilirsiniz;

http://www.vmware.com/support/licensing/vsphere_faqs.html

Öncelikle VMware sürümlerini de kısaca incelemek gerekir.



Evet listede de görüldüğü gibi farklı sürümler vardır ve hepsinin de özellikleri birbirinden farklıdır. Biz bize en uygun olanı seçip ona göre ürün almalıyız. Dolayısı ile her ürünün lisanslaması da ona göre değişecektir. CPU başına veya Virtual Machine başına lisanslamalar yapılabilir.

Biz bu makalemizde VMware Enterprise Plus ürünü ile ilgili lisanslama işlemlerimizi yapacağız. Öncelikle Enterprise Plus lisanslamasını yapıp daha sonra da VMware vCenter Server lisanslamasını da gerçekleştireceğiz.

Görüldüğü gibi lisans anahtarı girilmemiş durumdayız. Hemen sağ alt köşeye dikkat ederseniz 59 gün sonra kullanılamaz hale gelecek. Yine yukarıdaki şekilde sağ üst köşede bulunan Manage vSphere Licenses seçeneği ile devam edelim.

Ürüne ait olan anahtarımızı “Enter new vSphere license keys” bölümüne giriyoruz ve Add License Keys tıklıyoruz. Görüldüğü gibi lisans anahtarımız eklendi ve değerleri listeleniyor.

Görüldüğü gibi benim sunucumun durumu görüntüleniyor. CPU değerleri görülüyor.

Kullanılmayan lisans anahtarlarının kaldırılacağına dair mesajımız, devam ediyoruz.

Evet bu aşamada ise kaldırılacak veya eklenecek olan lisansları görebiliyoruz. Biz ekleme işlemi gerçekleştiriyoruz. Şekilde de görüldüğü gibi Action altında Add görüyoruz.

Ve Finish diyerek işlemimizi tamamlıyoruz. Böylece VMware vSphere ürünümüzü lisanslı hale getirmiş durumdayız.

Şimdi VMware vCenter Server lisanslamasını yapalım.

vCenter Server açtıktan sonra View – Administration – Server Settings geçiyoruz. Aynı işlemi Administration – vCenter Server Settings menüsünden de yapabiliriz.

Şekilde görüldüğü gibi Licensing ayarlarından Assign a new license key to this vCenter Server seçiyoruz.

Yine şekilde görüldüğü gibi lisans anahtarımızı giriyoruz ve OK diyoruz.

Evet anahtarımızı girdik ve şekilde görüldüğü gibi vCenter Server lisanslaması da tamamdır.

vCenter Server açtıktan sonraki son duruma bakarsak eğer yukarıdaki tablo karşımıza çıkmaktadır.

vCenter Server kapatıyoruz ve tekrar açıyoruz son duruma bir kere daha bakalım.

Evet son durum yukarıdaki gibidir. Artık VMware vSphere Enterprise Plus ürününü lisanlı olarak kullanabiliriz. Dikkat ederseniz sağ alt köşedeki Evaluation Mode ibaresi kalktı.

Kaynak; Çözümpark.

The following two tabs change content below.
Hakkımda Daha Fazla Bilgi için http://www.huseyinkartal.net/hakkimda/ ziyaret ediniz iletişim için : huseyin.kartal@live.com adresini kullanabilirsiniz.

Latest posts by Huseyin KARTAL (see all)

Hakkımda Daha Fazla Bilgi için http://www.huseyinkartal.net/hakkimda/ ziyaret ediniz iletişim için : huseyin.kartal@live.com adresini kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.