Vmware ESX, hayatımıza girdi gireli tüm faydaları bizleri cezp etmekte. Sanallaştırma teknolojileri Türkiyede yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı. Firmalarda ki fiziksel serverlar üzerinde koşan işletim sistemlerini VMware ESX Server üzerine almak yani sanallaştırmak için, VMware firması, “ Vmware Converter ” adlı toolu çıkarmıştır. Bu bağlamda fiziksel sunucumuzu, disk tipi ve işletim sistemi gözetmeksizin convert edebilir yani sanallaştırabiliriz.
VMware Converter tool, ister çalıştığınız sistemi(online olarak), ister acronis, symantec vs. İle alınmış imajı veya başka bir yerde duran sanal işletim sistemini (ms virtual pc’lerde dahil) ya da uzaktaki bir bilgisayarı network üzerinden alıp ESX Server üzerine sanallaştırabiliyoruz.
Bende bunun nasıl yapılacağını adım adım anlatmaya çalıştım.
Belirtmem gereken önemli bir nokta var,
VMware Converter iki tiptir ve dolayısıyla lisanslaması farklıdır. Bunlar;
VMware Converter Enterprise: Bu, ek lisans gerektirir. VMware Workstation, VMware ESX Server üzerine fiziksel makine üzerinde koşan işletim sistemlerini convert edebiliriz.
VMware Converter Starter Edition: Ücretsizdir, ancak convert etmek istediğimiz işletim sistemini sadece VMware Workstation üzerine sanallaştırabiliriz, VMware ESX için Enterprise Edition satın alınmalıdır.
Benim senaryomda kullandığım, VMware Converter Enterprise Edition 3.0.1
VMware Converter giriş ekranı. Bütün ayarlar buradan yapılıyor. Girişte de bahsettiğim gibi;
Physical machines (Fiziksel Makineler)
Virtual appliances (Sanal cihazlar)
Virtual Machines (Sanal Makineler)
Third-party backup images ( 3. Parti yedekleme programları ile alınmış olan imajlar, VMware üzerine sanallaştırılabiliyor. )
Sol üstten “ Convert Machine “ e tıklıyoruz.
Yine yapılabilecekler geliyor. Next deyip devam ediyoruz.
Hedef göstermemizi istiyor. Ben şuan için üzerinde çalıştığım online olan makineyi sanallaştırıyorum ve onu anlatacağım. Next deyip devam ediyoruz. Üzerinde çalıştığınız makineyi değil de uzakta ki bir makineyi convert edebilirsiniz. Bu anlamda uzak bilgisayara vmware convert agent ı yüklenecektir.
Physical Computer seçip devam ediyoruz.
Fiziksel makinenin bize uzakta mı yoksa üzerinde çalıştığımız bu bilgisayar mı olduğunu soruyor. Bu bilgisayar olduğundan “This local machine” seçiyorum. Logon credentials ‘lar otomatik geliyor. Şayet A remote machine deseydin logon credentials bilgilerini girmemiz gerekecekti. Ve bu gireceğimiz kullanıcı admin haklarına sahip olmalıydı. Next deyip devam ediyoruz.
Kaynak data bilgilerini gösteriyor burada var olan disklerimi görüyorum. İstersem sadece c portition ımı alabilirim. Renk bilgilerinden de anlaşıldığı gibi “ C “ portition ım hem system hemde aktif. Eğer yine istersem diskimde sadece belirttiğim alan kadar (GB ya da MB cinsinden) alabilirim. Örneğin, C diskim gözüktüğü gibi toplam 34.18 GB, ama kullanılan 5,61. Ben bunu 5.61 den yukarı istediğim boyuta getirip öyle ESX üzerine alabilirim. VMware ESX üzerine aktarılırken şayet varsa hibernation dosyasını görme diyebiliyorum. Ayrıca, eğer formatlanmamış taze bir bölüm varsa bilgisayarınızda (resimde ki d portition ı gibi) bunların bölme işlemlerini “ Create a separate disk for each volume” kısmından yapabiliriz. Yani her her volume için bölümlenmiş diskler oluşturabilirim. Ben onu hiç hesaba katmadan devam ediyorum.
Destination kısmını belirteceğiz. Next deyip devam ediyoruz.
Hedef tipi seçmemizi istiyor. Eğer VMware ESX üzerine alacaksak sistemi bu tipte yani “ Vmware Infrastructure Virtual Machine” da kalıyor. Eğer bir VMware Workstation a alacaksak onu da seçebiliriz. Biz Vmware Infrastracture üzerinden ESX’e alacağımızdan bu şekilde devam edelim.
ESX Server’a sistemi direkt olraak taşıması için ESX server a bağlanmamız gerekiyor Logon Credential bilgilerini giriyorum. Blade1 ESX host un üzerine alacağım işletim sistemin. Buraya Virtual Center’ın logon bilgilerinide girebilirim. Devam ediyoruz girdikten sonra.
Sanallaştıracağımız makinenin ismini girmemizi istiyor. Yazıp devam ediyoruz
Host’umuzu seçip devam ediyoruz.
Sanal makinemizi Datastore içinde ki hangi storage’e almak istediğimizi soruyor. Sizin için hangisi uygunsa onu seçip devam ediyoruz. Eğer Virtual Center seçmiş olsaydık ve uygun bir storage tanıtmışsak sotrage disklerinide( Lun ) burada görebilirdik. Şuan gördüğümüz ESX hostunun kendi diskleri.
ESX üzerinde ki seçtiğimiz Host’ta bu sunucu için en fazla kaç tane ethernet kartı olmasını ve hangi networke bağlı olduğunu görüp seçebiliyoruz. Sunucu açıldığında network bağlansın/bağlanmasın diyebiliyoruz.
VMware Tools’un yüklenmesini soruyor evet aktarırken onuda yükle diyorum ben.
“ Customize the identity of the virtual machine” bu checkbox’ı doldurursak, makinenin host kimliğini, kısacası tüm network ayrıntılarını devam ederken değiştirebiliriz. Sanallaştırdığım makinenin sağlıklı aktarılması ve çalışması için sistem geri yükleme noktalarının silinmesi gerektiğini öneriyor Vmware Converter Tool. Bende önerisine uyup devam ediyorum.
Fiziksel OS’i sanallaştırmak için hazır olduğunu söylüyor ve özeti geçiyor. Sanallaştırma işlemi bittikten sonra makine otomatik açılsın istiyoranız “ Power on the new virtual machine after creation “ checkbox’ı doldurun. Log Info butonuna bastığımızda ise bize log dosyalarının nerede tutulduğunu gösterecek. Dönüştürme işleminde herhangi bir hata olursa yahut ayrıntılara göz atmak istersen burada ki logları inceleyebileceğiz. Finish diyoruz.
Dönüştürme işlemi başladı. Task Progress kısmında da loglar gözükmekte. Makinenin donanımına ve HDD doluluk oranına bağlı olarak bu işlem belli bir süre içinde bitecektir.
Ve varolan fiziksel işletim sisteminin sanallaştırması başarılı bir şekilde tamamlandı. C:\Windows\Temp\vmware-temp\vmware yoluna giderek Loglara ulaşıp ayrıntılara göz atabiliriz. Artık burayı kapatıyoruz ve Virtual Center’a bağlı olduğumuz VMware Infrastructre Client’ımızı açıyoruz.
Gördüğümüz gibi Blade1 hostumuzun üzerine makinenin geldiğini görüyoruz. Summary altında OS, CPU Memory bilgileri gözükmekte. Şurayı da atlamadan edemeyeceğim. İşlemci, ram ve kullandığı ram miktarı fiziksel makinede nasılsa aynen bu şekilde ayrılmış vaziyette buraya geliyor. Bunları değiştirebiliyoruz. Hemen makineyi açıp bir problem olup olmadığını kontrol ediyoruz.
Fiziksel işletim sisteminin Vmware ESX Server’da ki bir host üzerine Convert / dönüştürme işlemimizin başarıyla sonuçlandığını görmekteyiz.
Kaynak;Çözümpark
Latest posts by Huseyin KARTAL (see all)
- The host record cannot be created Refused - 19 Haziran 2014
- Exchange 2010 Management Console Hatası - 13 Haziran 2014
- Exchange 2010 static port atama - 06 Haziran 2014