Bazı durumlarda şirket dışında olmamız gerekebilir bu durumlarda exchange sunucumuza bağlanmamız gereklidir bunun için exchange 2007 sunucumuz üzerinde yapacağımız basit birkaç ayar ile kullanıcılarımız intenet erişimi olan her yerden maillerini kontrol edebileceklerdir.
Micosoft’un sayfasında Outlook Anywhere için yayınlanmış bilgiler.
Yerel alan ağı (LAN) ortamında Microsoft Outlook, İletim Denetim Protokolü/Internet Protokolü (TCP/IP) ile uzaktan yordam çağrısı (RPC) kullanarak Exchange ile iletişim kurar. Bu yöntem, şirket ağına hızlı ve etkili erişim sağlar. Ancak, örneğin evde veya yolculuktayken kuruluşunuzun güvenlik duvarının dışında olduğunuzda, Exchange sunucuna erişim, genellikle kuruluşun ağına bir sanal özel ağ (VPN) bağlantısı gerektirir. VPN, bir kuruluşun ağı veya güvenlik duvarı içinde size bir bağlantı sağlar. VPN, yalnızca e-posta erişimi için gerekenlerden fazla ağ hizmetine erişim de sağlar.
Outlook, uzak bağlantılar için akıllı kartlar ve güvenlik belirteçleri gibi herhangi bir özel bağlantı veya donanım gerekmeden, normalde kuruluşunuzda yaptığınız gibi Outlook’u kullanmanıza olanak tanıyan, VPN bağlantılarına bir alternatif olan Outlook Anywhere’i sunmaktadır. Outlook, Exchange’e, HTTP üzerinden uzaktan yordam çağrısı (RPC) kullanarak Internet’ten bağlanabilir. Outlook Anywhere özelliği, kuruluşunuzun güvenlik duvarının dışında çalışırken, Exchange hesabınıza Internet’ten, uzaktan erişmenize olanak sağlar.
Outlook Anywhere kullanımı için bir ssl sertifikasına sahip olmamız gereklidir bir önceki makalemizde bu gereksinimi karşıladık şimdi ise sunucumuz üzerinde yapılacak ayarlara bakıyoruz.
Öncelikle Server manager ekranından Featues /Add features’a tıklıyoruz.
Bu işlem tamamlandıktan sonra Exchange Management konsolumuzu açıyoruz server configuration/Client Access/ Outlook Web Access özelliklerine giriyoruz.
Buraya dış dünyadan bağlantı sağlayacağımız adresi yazıyoruz https://mail.huseyinkartal.net/owa yazıyoruz.
Exchange Activesync ve Offline Addres Book Distribution içinde aynı işlemleri yapıyoruz.
Active Sync;
Offline Addres Book Distribution
Bu işlemleri tamamladıktan sonra Outlook Anywhere’i aktifleştiriyoruz.
Authentication kısmında basic ve NTLM seçenekleri vardır NTLM daha güvenli olandır ben Basic seçiyorum ve enable diyorum.
Outlook Anywhere’in yaklaşık 15 dakika sonra aktifleşeceği ile ilgili bir uyarı vermektedir.
Bu işlemi Exchange Management shellden de yapabilirdik çalıştırmamız gereken komut.
enable-OutlookAnywhere -Server ‘ROOTDC’ -ExternalHostname ‘mail.huseyinkartal.net’ -DefaultAuthenticationMethod ‘Basic’ -SSLOffloading $false
Şimdi ise Outlook Clientlarımızın Anywhere için nasıl konfigure edileceğini göreceğiz.
Araçlar menüsünden Hesap Ayarları’nı tıklatın, Exchange hesabını seçin ve Değiştir’i tıklatın.
Diğer Ayarlar’ı tıklatın, sonra Bağlantı sekmesini tıklatın.
Outlook Anywhere altında, Microsoft Exchange’e HTTP’yi kullanarak bağlan onay kutusunu seçin.
Not : Outlook Anywhere bölümü kullanılamıyorsa, bilgisayarınız Windows XP Service Pack 2 veya daha yeni bir hizmet paketi çalıştırmıyor olabilir.
Bir proxy sunucusu belirtmek için Exchange Proxy Ayarları’nı tıklatın.
1-Exchange yöneticinizin sağladığı URL’yi yazın.
2-Exchange yöneticiniz Güvenli Yuva Katmanı (SSL) bağlantısı kullanmanızı isterse Yalnızca SSL kullanarak bağlan onay kutusunu seçin.
3-Exchange yöneticiniz yapmanızı isterse, Yalnızca sertifikalarında bu asıl ad bulunan proxy sunucularına bağlan onay kutusunu seçin ve msstd: ve ardından yöneticinin sağladığı URL’yi yazın.
Proxy kimlik doğrulama ayarları altında, Exchange yöneticinizin belirttiği şekilde Basit Kimlik Doğrulaması veya NTLM Kimlik Doğrulaması’nı tıklatın.
Not Basit Kimlik Doğrulaması veya NTLM Kimlik Doğrulaması ile 2’den az bir LM Uyumluluk Düzeyi tıklatırsanız, Exchange’e her bağlantı kuruluşunda parola sorulur. Basit Kimlik Doğrulaması ile, parola açık metin olarak gönderilir. Daha yüksek düzeyde güvenlik için NTLM Kimlik Doğrulaması ve Yalnızca SSL kullanarak bağlan seçeneklerini belirlemenizi öneririz.
Kaynak : http://office.microsoft.com/tr-tr/outlook-help/HP010102444.aspx
Evet otantikasyon başarılı bu sayede şirket organizasyonumuzun dışında heryerden güvenilir olarak Exchange sunucumuza bağlanabiliriz.
Umarım faydalı bir makale olmuştur.
Latest posts by Huseyin KARTAL (see all)
- The host record cannot be created Refused - 19 Haziran 2014
- Exchange 2010 Management Console Hatası - 13 Haziran 2014
- Exchange 2010 static port atama - 06 Haziran 2014
Sequid Proxy ipv6 kurulumu için hiç bir yerdend estek bulamadım hocam araştırıken sizn makale ve yayınlarınıza denk geldim elimde oldukça fazla ipv6 bulunmakta fakat centos uzerine sequid server kurarak ipv6 ları gösteremedim dc dahil kimse anlamıyor 2 haftadır arayıştayım bu konuda yardımcı olma imkanınıza varsa ücretli veya ücretsiz telefon numaram : 0544 332 6400
Önemli Sosyal medya projeleri için kullanmayı planlıyoruz